Probiotiká

Za posledných 10 rokov došlo k prudkému rozvoju európskeho trhu s probiotikami. Záujem spotrebiteľov o potraviny, ktoré sa propagujú ako zdravotne užitočné, ďalej narastá. Aké sú teda súčasné poznatky o probiotikách?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy nachádzajúce sa v niektorých potravinách a výživových doplnkoch. Zlepšujú naše zdravie, keď ich prijímame v dostatočnom množstve. V zažívacom trakte (GI) pomáhajú udržiavať zdravú rovnováhu baktérií.

Najbežnejšími druhmi probiotických baktérií sú kmene Lactobacillus a Bifidobacterium, niekedy aj v kombinácii so Streptococcus thermophilus.

Probiotiká sa najčastejšie vyskytujú vo fermentovaných mliečnych výrobkoch. Nachádzajú sa aj vo výživových doplnkoch, či už tabletách, kapsulách alebo inej forme.Probiotiká sú živé organizmy, ktoré sa v malých dávkach objavujú v potravinách. Ich cieľom je priaznivé ovplyvňovanie zdravie konzumenta zlepšením rovnováhy črevnej mikroflóry. Probiotiká sú súčasťou napríklad mliečnych výrobkov.

Probiotiká sú vhodné pre ľudí v každom veku. Nachádzajú sa v materskom mlieku, a to je jeden z mnohých dôvodov, prečo je dojčenie dôležité. Ak sa u dieťaťa vytvorí správna črevná mikroflóra, je nižšie riziko, že bude trpieť atopickou dermatitídou, alergiou či inými ochoreniamiactobacillus a Bifidobacterium. Ich dlhodobé užívanie priaznivo ovplyvňuje imunitný systém, prispieva k lepšiemu tráveniu a čisteniu organizmu.

Acidofily a ostatné probiotiká liečia a pôsobia preventívne napríklad pri: syndróme dráždivého čreva; cestovnej hnačke; hnačke spôsobenej antibiotikami, chemoterapiou alebo rádioterapiou; infekčnej vírusovej hnačke; ekzémoch; prevencii srdcových chorôb prostredníctvom redukcie hladiny cholesterolu; nezvyčajných stavoch, ako je kvasinkový syndróm; vaginálnych infekciách; zápale sliznice hrubého čreva alebo konečníka.

Podporujú liečbu rôznych druhov hnačky. Patrí medzi ne aj ochorenie s priliehavým názvom „hnačka cestovateľov“. Preto sa skúsení cestovatelia vždy snažia urobiť všetko pre to, aby sa problémom vyhli.

Význam probiotík:

  1. Optimalizujú črevnú mikroflóru
  2. Zvyšujú odolnosť organizmu
  3. Uľahčujú fermentáciu
  4. Napomáhajú tráveniu
  5. Potláčajú patogénne baktérie
  6. Pomáhajú tvoriť vitamíny B a K

Používanie probiotík je veľmi úspešné pri nasledovných stavoch a ochoreniach:

– syndróme dráždivého čreva
– ulceróznej kolitíde (zápal sliznice hrubého čreva alebo konečníka)
– cestovnej hnačke
– hnačke spôsobenej antibiotikami, chemoterapiou alebo rádioterapiou
– infekčnej vírusovej hnačke
– ekzémoch
– prevencii srdcových chorôb prostredníctvom redukcie hladiny cholesterolu
– nezvyčajných stavoch ako je kvasinkový syndróm (tiež známy ako chronická kandidóza, systémová kandidóza alebo candida)
– vaginálnych infekciách

Ako účinkujú?

◾jedným z dôležitých faktorov je vzájomná interakcia medzi probiotickou baktériou a bunkami hostiteľa, ako aj komunikácia medzi nimi. Tú môžu zabezpečiť iba živé probiotické bunky. Hoci sú niektoré vlastnosti probiotík rovnaké, medzi jednotlivými kmeňmi existujú rozdiely

◾probiotické baktérie pôsobia prostredníctvom ovplyvnenia imunitného systému. S mikroorganizmami prítomnými v čreve sú v priamom kontakte intestinálne epiteliálne bunky. Tie ich dokážu rozpoznať a spustiť celú kaskádu molekulárnych imunologických obranných mechanizmov

◾probiotické baktérie dokážu potlačiť symptómy a ovplyvniť imunitnú odpoveď dokonca aj pri ochoreniach, ktoré sú získané geneticky

◾probiotiká ovplyvňujú črevnú mikroflóru aj prostredníctvom uvoľňovaných antibakteriálnych látok. Okrem kyseliny mliečnej a H202 produkujú mnohé kmene antibakteriálne látky – bakteriocíny, ktoré účinne inhibujú napríklad niektoré kvasinky druhov Candida a Kluyveromyces, ako aj niektoré plesne, E. coli, testované kmene druhu Bacillus, Micrococcus, Corynebacteria, Lactobacillus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica a ďalšie v závislosti od použitého kmeňa probiotickej baktérie

◾prospievajú zdraviu napríklad tým, že narúšajú uhľovodíkové väzby, čím napomáhajú rozkladu potravín na ich elementárne zložky, ktoré sú potom ľahšie vstrebateľné. Urýchľujú tiež proces tohto rozkladu, čím predchádzajú vzniku hnilobných procesov v čreve. Odstraňujú z črevných stien nežiaduce patogénny a posúvajú ich von z tela. Keďže ich prítomnosť vytvára mierne kyslé prostredie, škodlivé baktérie v ňom neprežijú. Produkujú množstvo dôležitých enzýmov a zvyšujú využiteľnosť vitamínov a ostatných výživových zložiek potravín, špeciálne vitamínu B, K, laktázy, mastných kyselín a vápnika. Posilňujú imunitný systém, čím zmierňujú alergické prejavy, resp. znižujú riziko vzniku alergií či syndrómu chronickej únavy. Produkujú špecifické proteíny, ktoré fungujú ako antigény. Zabraňujú vzniku zápchy a pomáhajú pri jej liečbe. Produkujú laktoferín – bielkovinu, ktorá má schopnosť viazať železo a bez ktorej by organizmus nebol schopný železo z potravy absorbovať. Znižujú cholesterol. Prostredníctvom čistenia čreva tiež dlhodobejším užívaním znižujú prípadný zápach z úst.

Štúdie zamerané na zdravotné účinky probiotík

Je síce vedecky dokázané, že príjem probiotík prospieva zdraviu, vzťahuje sa to však iba na konkrétne preskúmané kmene a nemožno to tvrdiť všeobecne o všetkých probiotikách. Preto sa v posledných rokoch výskum zameral najmä na zisťovanie schopnosti pôsobenia jednotlivých kmeňov probiotík na prevenciu či liečbu určitých ochorení.

Uvádzame potenciálne zdravotné účinky niektorých probiotík na človeka

  • Zníženie výskytu alebo zmiernenie infekcií zažívacieho traktu
  • Zlepšenie obranyschopnosti organizmu
  • Zlepšenie fungovania čriev

Probiotické baktérie môžu plniť svoje užitočné poslanie viacerými cestami. Niektoré z nich produkujú antimikrobiálne látky, iné konkurujú patogénnym baktériám tak, že im odoberajú živiny alebo obsadia v črevnej stene ich miesta, a ďalšie zase modulujú hostiteľov imunitný systém.3 Bez ohľadu na konkrétny typ mechanizmu, účinky sú prospešné a probiotické baktérie by sme mali prijímať pravidelne, pretože zažívacím traktom iba prechádzajú a nestávajú sa súčasťou črevnej mikroflóry hostiteľa.

Zápal čriev (IBD)

Tieto ochorenia, napríklad ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba, človeka svojimi prejavmi vyradia z bežného spôsobu života, pretože trpí ťažkými hnačkami, vracaním a bolesťami brucha. Predpokladá sa, že príčinou IBD je imunitný systém, ktorý nesprávne reaguje na niektoré baktérie zažívacieho traktu a vyvoláva zápal čriev. PROEUHEALTH ukázal, že určité probiotiká, v tomto prípade Lactococcus a Lactobacillus, pomáhajú pri prevencii zápalu čriev. Teraz prebiehajú štúdie s osobami postihnutými Crohnovou chorobou, aby sa zistilo, či by sa dali konkrétne kmene Lactococcus využiť na prevenciu alebo liečbu IBD.4

Žalúdočný katar a hnačka

Zatiaľ čo Escherichia coli a Salmonella typhimurium významne pôsobia pri infekčnej hnačke, baktérie Helicobacter pylori vyvolávajú u človeka gastritídu, žalúdočné vredy a v najhoršom prípade aj rakovinu žalúdka. V štúdii PROEUHEALTH konkrétne kmene laktobacilov spôsobili pokles množstva Helicobacter pylori a Salmonella typhimurium u myší.4 Teraz sú naplánované ďalšie štúdie na testovanie konkrétnych kmeňov laktobacilov u ľudí, ktoré môžu viesť k novému postupu prevencie a liečby gastritídy a hnačky.